DSC04472BLRElk jaar hebben in België en Nederland 50.000 vrouwen en mannen een abortus meegemaakt. Dit betekent meer dan 55/dag in België en meer dan 80/dag in Nederland. Abortus is  sedert 2015 25 jaar legaal in België en 30 jaar in Nederland. Dit maakt dat al een groep van 2,5 miljoen mensen hierbij betrokken zijn. Door mijn werk als seksuologe en door mijn therapeutische massages werd en word ik hiermee geconfronteerd. Een beslissing voor abortus is niet gemakkelijk. De verwerking kan voor 20-25% wat moeilijker verlopen. Het taboe opheffen zou een grote hulp zijn. Daarom schreef ik dit boek. Het taboe zorgt immers voor veel onnodig leed op relationeel, emotioneel en andere vlakken.

Mijn boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel zitten 12 getuigenissen van mannen en 24 verhalen van vrouwen( Belgische en Nederlandse) die in hun leven met abortus te maken hadden. Het zijn interviews, mails of brieven. Mijn eigen verhaal staat er ook in. Ik geloof dat dit boek ook in het onderwijs als preventiemateriaal aangeboden kan worden.

Het tweede deel bevat het therapeutische luik waarin verschillende facetten van abortus aan bod komen. Organisaties en therapeuten (Belgische en Nederlandse) geven weer hoe ze met de besluitvorming of de verwerking van abortus omgaan. Er zitten bijdragen in van Manu Keirse, Georges Lambrechts, Frida Bogaerts, Sabine Cocquyt, Marina Riemslagh, Maarten Ghysels, Riet van Rooij (N), Basti Baroncini (N, die een wereldprimeur schreef over mannen en abortus), Lenaleen Wagnein, Anna van der Meer (N), Riet van Rooij (N), Fara, Fiom (N), Sensoa, Levensadem, Renild Van den plas, Odilon Mets , Isabel Depestel, Kati Csehek, Leen Huysman, Ria Matheussen, Carole Verbeeck, Sien Hellemans, Myriam De Keye, Miriam De Rycke, Nadine Stroobants en Greet Mermans.

Mijn boek bevat ook foto’s, gedichten/tekstjes en haiku’s o.a. van Kunstfotograaf Bart Ramakers, schilderijen van Magdalena Pulmans, haiku’s van Geert De Kockere en Miche Van Den Broeck.

Brochure over het boek

Radio 2 (De Madammen) interview over het boek

Al enkele reacties:

Psychologe van Tienen:

Ik ben volop je boek aan het lezen. Indrukwekkend, en heel mooie getuigenissen! Het moet je toch enorm veel tijd, moeite en doorzettingsvermogen gekost hebben, bewonderenswaardig !

Leerkracht:

Gertie, ik heb al heel wat getuigenissen uit je formidabel boek gelezen !! Ik word er stil van en heb een grote waardering voor al die mensen die hun verhaal hebben kunnen doen ! Ook jouw verhaal, tijdens de voorstelling van je boek, heeft ons (en samen met ons vele anderen) erg  aangegrepen. Je zo kwetsbaar kunnen opstellen maakt je groot !!! We willen je nogmaals feliciteren met je aangrijpend boek , de geweldige manier waarop je de mensen toesprak en je mooi opzet naar scholen !

Abortusarts:

Ik ben ongeveer halfweg in jouw boek en het boeit mij zeer erg. Bravo! Eigenlijk verplichte lectuur voor iedereen die in de abortuswereld zit, maar ik kan mij ook voorstellen dat ook heel wat andere mensen er iets aan hebben en zich in bepaalde stukken herkennen. Chapeau ook voor jouw openheid. Het hoofdstuk ‘Hoe verloopt een abortus’ is wel voor verbetering vatbaar…Ik heb het ook alvast gekocht voor een Nederlandse collega.

Vriendin:

Ondertussen heb ik jouw boek al helemaal uit… confronterend maar gelijkertijd ook heel mooi… wat een steun voor mensen die in zo’n situatie zitten! Had jij dat maar gehad, denk ik dan… wat goed van jou om de moed op te brengen om het te schrijven….

Collega :

Omdat ik hoe langer hoe meer overtuigd ben (geraakt) van het belang van je boek, wil ik er mee voor zorgen dat het ruime verspreiding kan krijgen. Al gedacht aan Bodytalk en Weliswaar?

Fara:

Beste collega, via het boek van Gertie Driessen waar een aantal van jullie aan meewerkten en Fara ook – kom ik bij jou terecht. Ook dit najaar zetten we opnieuw in op de kracht van getuigen van elkaar’s verhaal… in de lotgenotengroepen. Wens je hier meer info over? Contacteer Fara. Help je ook dit aanbod breder bekendmaken ajb? Dankjewel!   Voor mensen die blijven zitten met  vragen , twijfels en dubbele gevoelens kan het zeer zinvol zijn om (h)erkenning te vinden en een vanuit een ander perspectief te kijken..Een kortdurend traject kan een hele verandering teweeg brengen.

Praktisch:

  • klein besloten groepje van 5 à 7 vrouwen (en mannen)

  • traject van 3 bijeenkomsten

  • kostprijs: 30 euro voor ganse traject (sociaal tarief mogelijk)

  • Data najaar 2016:

  • Leuven: 14, 21 en 28 oktober om 19u

  • Gent:  26 november, 3 en 10 december om 10u

Vriendin:

Thx, gertie, enkel mijn moeder heb ik toen over de abortus verteld. Mijn ex heeft zwaar op de beslissing aangedrongen. Het was op dat moment shit. Ik had een dochtertje met problemen toen… Nog eentje met problemen kon ik niet aan. M’n huwelijk was een hel. Het was een rot beslissing op een rot moment. Mijn dochters zijn nu pubers maar als als het onderwerp ‘abortus’ ter sprake komt voel ik me zo’n hypocriet omdat ze t niet weten. Ik kan t geen naam geven. Zo rot, zoveel schuldgevoel over. Nog steeds. De spijt en t gemis komt naar boven telkens ik een baby zie. In mijn hoofd heb ik t proberen plaatsen als een miskraam. Ik heb daar toen een buikvliesontsteking van gekregen. Vreselijk pijnlijk… ik ga jouw boek lezen…..

Iemand bij de massage:

Ik zag een man voor massage die als eerbetoon voor zijn kindje, dat hij verloren had door een abortus, “ANGEL” op zijn borstkas had laten tatoeëren. Het was ontroerend. Het helpt hem dit te herinneren en het is een steun in zijn verwerkingsproces. Hij wil niet doen of er niets gebeurd is.

Toevallige ontmoetingen en een gesprek over abortus:

Ik zat in de V.S. en mijn vriendin was zwanger. Ze was op dat moment zwaar verslaafd en wilde geen risico nemen. Ik werd wel totaal buitengesloten….Ik heb geen kinderen meer gekregen.

Een man vertelde dat zijn vriendin die nog niet gescheiden was zwanger was van hem. Ze had al twee kinderen. Ze besloten naar het abortuscentrum in Brussel te gaan. De nacht voor de ingreep had hij het heel zwaar en vroeg haar om het kind te houden. Nu zijn ze daar erg gelukkig mee.

Een man vertelde als hij het boek zag liggen…dat hij het ook meemaakte. Zijn relatie is nadien stukgelopen. Hij moet er nog regelmatig aan terugdenken. “Ik zou nu ook al een meisje van 7 jaar hebben..”