Nog steeds blijft de discussie rond abortus actueel…En ik vraag me af wanneer ze ervaringsdeskundigen (dwz. vrouwen en mannen die deze beslissing in hun leven moesten nemen, met of tegen hun zijn) in de abortuscommissie zullen toelaten. Elk jaar immers maken 50.000 vrouwen en mannen in België en Nederland een abortus mee. Dit betekent meer dan 55 per dag in België en meer dan 80 per dag in Nederland. Sedert 2015 is abortus 25 jaar legaal in België en 30 jaar in Nederland.

Door mijn werk als seksuologe en door mijn therapeutische massages werd  ik hiermee geconfronteerd. Een beslissing voor abortus is niet gemakkelijk. De verwerking kan voor 20 tot 25% van de betrokkenen moeilijk verlopen. Het taboe opheffen zou een grote hulp zijn. Daarom schreef ik dit boek. Het taboe zorgt immers voor veel onnodig leed op verschillende vlakken.

Mijn boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel zitten  24 getuigenissen van vrouwen en 12 getuigenissen van mannen die in hun leven met abortus te maken hadden, zowel uit België als uit Nederland. Het zijn interviews, mails of brieven. Mijn eigen verhaal staat er ook in. Dit boek kan ook in het onderwijs als preventiemateriaal aangeboden kan worden.

Het tweede deel bevat het therapeutische luik waarin verschillende facetten van abortus aan bod komen. Belgische en Nederlandse organisaties en therapeuten  geven weer hoe ze met de besluitvorming of de verwerking van abortus omgaan. Er zitten bijdragen in van FARA vzw, FIOM, SENSOA vzw, LEVENSADEM en ook van Manu Keirse, Georges Lambrechts, Frida Bogaerts, Sabine Cocquyt, Marina Riemslagh, Maarten Ghysels, Riet van Rooij , Basti Baroncini die een wereldprimeur schreef over mannen en abortus, Lenaleen Wagnein, Anna van der Meer, Riet van Rooij, Renild Van den plas, Odilon Mets, Isabel Depestel, Kati Csehek, Leen Huysman, Ria Matheussen, Carole Verbeeck, Sien Hellemans, Myriam De Keye, Miriam De Rycke, Nadine Stroobants en Greet Mermans,

‘Abortus, het taboe nog niet voorbij?’, Gertie Driessen, Kramat, 328 blz.

ISBN: 9789462420458

Interesse om dit boek te kopen? Mail naar gertiedriessen@gmail.com

Radio 2 De Madammen over mijn abortus

Reacties op het boek:
Psychologe : 
“Ik ben volop je boek aan het lezen. Indrukwekkend, en heel mooie getuigenissen! Het moet je toch enorm veel tijd, moeite en doorzettingsvermogen gekost hebben, bewonderenswaardig ! “
 
Leerkracht: 
“Gertie, ik heb al heel wat getuigenissen uit je formidabel boek gelezen !! Ik word er stil van en heb een grote waardering voor al die mensen die hun verhaal hebben kunnen doen ! Ook jouw verhaal, tijdens de voorstelling van je boek, heeft ons (en samen met ons vele anderen) erg  aangegrepen. Je zo kwetsbaar kunnen opstellen maakt je groot !!! We willen je nogmaals feliciteren met je aangrijpend boek , de geweldige manier waarop je de mensen toesprak en je mooi opzet naar scholen !”
 

Een studente van 18:

“Ik bleef doorlezen aan de getuigenissen… Het gevarieerde aanbod van de verschillende levensverhalen waarin een abortus een rol speelt zet zeker aan tot nadenken. Ik heb genoten van jouw boek, ondanks de zwaarte van het onderwerp.

Het heeft mij ook aha momenten opgeleverd. De wijsheid en inzichten gaan verder dan abortus.  Dank je voor het schrijven van dit boek en het delen van jouw verhaal.  Pijn omgezet naar iets kostbaars voor velen.”

Vriendin:
“Ondertussen heb ik jouw boek al helemaal uit… confronterend maar gelijkertijd ook heel mooi… wat een steun voor mensen die in zo’n situatie zitten!
Had jij dat maar gehad, denk ik dan… wat goed van jou om de moed op te brengen om het te schrijven….”
 
Collega : 
 “Omdat ik hoe langer hoe meer overtuigd ben (geraakt) van het belang van je boek, wil ik er mee voor zorgen dat het ruime verspreiding kan krijgen. Al gedacht aan Bodytalk en weliswaar?”
 
Abortusarts:
“Ik ben ongeveer halfweg in jouw boek en het boeit mij zeer erg. Bravo! Eigenlijk verplichte lectuur voor iedereen die in de abortuswereld zit, maar ik kan mij ook voorstellen dat ook heel wat andere mensen er iets aan hebben en zich in bepaalde stukken herkennen. Chapeau ook voor jouw openheid. Het hoofdstuk ‘Hoe verloopt een abortus’ is wel voor verbetering vatbaar…Ik heb het ook alvast gekocht voor een Nederlandse collega.”
 
Kennis:
“Thx, gertie, enkel mijn moeder heb ik toen over de abortus verteld. Mijn ex heeft zwaar op de beslissing aangedrongen. Het was op dat moment shit. Ik had een dochtertje met problemen toen… Nog eentje met problemen kon ik niet aan. M’n huwelijk was een hel. Het was een rot beslissing op een rot moment. Mijn dochters zijn nu pubers maar als als het onderwerp ‘abortus’ ter sprake komt voel ik me zo’n hypocriet omdat ze t niet weten. Ik kan t geen naam geven. Zo rot, zoveel schuldgevoel over. Nog steeds. De spijt en t gemis komt naar boven telkens ik een baby zie. In mijn hoofd heb ik t proberen plaatsen als een miskraam. Ik heb daar toen een buikvliesontsteking van gekregen. Vreselijk pijnlijk… ik ga jouw boek lezen…..”
 

Een man bij de massage met een naam als tattoo op zijn borstkas:

“Ik kies voor een tattoo omdat er een betekenis achter zit. Het is als eerbetoon voor mijn kindje dat ik verloren heb door een abortus. Het helpt mij dit te herinneren en het is een steun in mijn verwerkingsproces. Ik wil niet doen of er niets gebeurd is….”

Dat kwam  er zo spontaan uit dat het me ontroerde.  

Doordat ik vrij dikwijls spontaan over het boek begin krijg ik ook spontaan telkens nieuwe verhalen:

“Ik zat in de V.S. en mijn vriendin was zwanger. Ze was op dat moment zwaar verslaafd en wilde geen risico nemen. Ik werd wel totaal buitengesloten….Ik heb geen kinderen meer gekregen.”

” Mijn vriendin was nog niet gescheiden en zwanger van mij. Ze had al twee kinderen. We besloten naar het abortuscentrum in Brussel te gaan. De nacht voor de ingreep had ik het heel zwaar en vroeg haar om het kind te houden. Nu zijn we daar erg gelukkig mee.”

Een man zag het boek op tafel liggen en vertelde dat hij het ook meemaakte. Zijn relatie is nadien stukgelopen. Hij moet er nog regelmatig aan terugdenken. “Ik zou nu ook al een meisje van 7 jaar hebben..”

Katleen Alen, stafmedewekster van FARA:

FARA luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes.

Er is ook een online ontmoeting mogelijk, over gans Vlaanderen, via een geheime Facebookgroep, voor mensen met een abortuservaring met uitwisseling van berichten in woord en beeld, groepschats, … https://www.fara.be/zwangerschapsverlies/abortusverwerking/zelfhulp-geheime-facebookgroep   Bij voorbaat dank om ons helpen dit breder bekend te maken bij wie er nood aan zou kunnen hebben!

www.faranet.be

Elke werkdag tel. bereikbaar op: 016 386950 behalve op woensdag en 2-wekelijks op vrijdag. Fara is actief op social media! Blijf op de hoogte via FacebookTwitter en LinkedIn!